Újra aktuális a kérdés mindenkinek, aki pályaválasztás előtt áll, vagy ilyen korú gyermeke van: Milyen irányban érdemes továbbtanulnom?

Először is mindenkit biztatnék arra, férfiként pedig különösen, hogy tanuljon, mégpedig minél többet. Férfiként Isten ebben fokozott felelősséget bízott rád, mint családfenntartó. A terhekben természetesen a (majdani) feleséged is osztozhat, de ha gyermekeket szeretnétek, biztosan lesznek olyan időszakok, amikor ez inkább rád hárul majd. Magyarországon és bárhol máshol is a világon egyre inkább magasabb képzettséggel, komoly szaktudással lehet elhelyezkedni. Folyamatosan csökken a betanított és képzettséget nem igénylő munkák aránya, amit a technológiai fejlődés várhatóan csak fokozni fog.

Természetesen általában véve igaz, hogy diplomával jóval nagyobb az átlagfizetés és könnyebb is elhelyezkedni. Ugyanakkor arról ritkán írnak, hogy elhelyezkedési esélyek, illetve várható fizetés tekintetében is óriási különbségek vannak egyes szakok között.

Az alábbi ábrán azt láthatod, hogy Magyarországon különböző diplomákkal mennyire könnyen lehet elhelyezkedni, illetve, milyen bruttó átlagfizetésre számíthatsz két évvel a végzés után. A függőleges tengelyen mutatott illeszkedés azt jelenti, hogy 2 évvel a végzés után hány százalékban tudtak a szakirányuknak megfelelően elhelyezkedni a fiatalok. Ha megnézed az ábrát (ha kattintasz a képen, nagyobb méretben is megnézheted), megfigyelheted a tényt, miszerint a szakok nagyobb részében a végzettek alig több mint fele(!) tud elhelyezkedni szakirányának megfelelően.

Sokszor a magas felvételi ponthatár sem igazít el abban, hogy valójában mi a munkaerőpiacon a helyzet. Például a turizmus, vendéglátás szak, ami nagyon magas ponthatárral működik, és nagyon népszerű is a felvételizők körében, a valóságban nagyon rossz elhelyezkedési esélyeket és ezzel összefüggésben alacsony béreket kínál. Ez az összefüggés pedig általában is igaz: amire nincs kereslet, azért keveset is fognak fizetni.

Nyilván a szakválasztásnak van sok más szempontja is, mégis szerettem volna erre is felhívni a figyelmeteket, mert a választásodnak húsbavágó következményei lesznek, mely évekre meghatározhatja a saját és családod anyagi helyzetét. Lehet, majd siránkozni 4-6 év múlva - "én azt hittem, hogy" -, de ne feledd: "Amit az ember vet, azt fogja aratni" (Galata 6:7-8).leggyakoribb diplomák illeszkedése és átlagkereset.jpg Forrás: Educatio Nonprofit KFt felmérése

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfimuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr816811325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása